Pod takim hasłem w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku społeczność szkolna 23 kwietnia 2024 obchodziła Międzynarodowy Dzień Ziemi…
Wiele się działo… jednak po kolei… Samorząd Uczniowski powziął myśl – zbierzemy elektrośmieci i nieco się poruszamy…. Od pomysłu do realizacji… Grono 5-ciu nauczycieli: Joanna Renusz, Sobiesław Przybylski, Andrzej Zieliński, Monika Wołoszyk i Jan Trofimowicz powiedziało włączamy się i działamy… nic by się nie udało gdyby nie grono Partnerów:
Pomorskie Zrzeszenie LZS, Muzeum Sportu Wiejskiego, Starostwo Powiatowe w Pucku zapewnili nieco środków na nagrody, puchary, medale.
Podjęto inicjatywę zbiórki elektrośmieci, w którą aktywnie włączyło się SołectwoŁebcz z Sołtysem Przemysławem Grandickim na czele, Dzienny Dom Pobytu i grono Seniorów z Celbowa, Placówka Wsparcia Dziennego z Warszkowa, sami uczniowie i kadra pedagogiczna i niepedagogiczna PCKZiU, ale także uczniowie szkoły dla dorosłych oraz mieszkańcy m.in. Pucka, Błądzikowa, Połchowa. To co udało się zebrać przeszło najśmielsze oczekiwania…. Ponad 6 ton… elektrośmieci!, dziesiątki lodówke, pralek, laptopów, odkurzaczy, lamp itd… Jak zawsze można było liczyć na pomoc młodzieży, która poświęciła swój czas na segregację, ważenie, załadunek i rozładunek elektro… tu należy wspomnieć przede wszystkim uczniów klasy IV Technik Mechanik oraz IV Technik Ekonomista.
Szczególne podziękowania dla niezawodnej trójki z klasy 5 Technik Mechanik: Franciszek Budzisz, Jakub Pulczyński i Krzysztof Herta… ładowali i rozładowywali poświęcając swój czas poza lekcjami …. To naprawdę WSPANIAŁA MŁODZIEŻ!!!
20 kwietnia 2024 r. odbyła się 11 edycja Konkursu Kaszubskiego w McDonald’s, w której wzięło udział ponad 180 uczestników! Wśród uczestników była również uczennica naszej szkoły: Daria Bigott z klasy IV TE. Daria pięknie się zaprezentowała i otrzymała wyróżnienie oraz super nagrody.
Gratulujemy Darii wspaniałego występu!
Tekst i zdjęcia:
Beata ZIĘTARSKA
W piatek 19 kwietnia 2024 r. w naszej szkole obchodziliśmy ŚWIĘTO KOSZYKÓWKI.
Odbył się MIĘDZYKLASOWY TURNIEJ KOSZYKÓWKI DZIEWCZĄT.
W rozgrywkach wzięło udział 6 drużyn:
- Klasa 1 TŻ/1TL
- Klasa 1TE
- Klasa 2TLa/2TLb
- Klasa 2D
- Klasa 2TŻ/2TL
- Klasa 4 TE
Turniej rozegrano systemem „każdy z każdym” Wszystkie uczestniczki grały zachowując zasady fair play. Turniej odbył się w bardzo przyjaznej atmosferze. Niepokonana okazała się drużyna, w której swoje siły połączyły klasy 4 TE i 4TI, drugie miejsce wywalczyły zawodniczki klas 2TŻ i 2 TL, ostatnie miejsce na podium przypadło uczestniczkom z klas 2TLa i 2 Tlb.
Gratulujemy sportowych zmagań - oby tak dalej.
Specjalne podziękowania dla zespołu sędziowskiego w składzie: Adam Jetke, Oliwier Grzenkowicz, Grzegorz Maciszka, Gracjan Łyszyk, Eryk Lanc, Fabian Pieper .
W środę 17 kwietnia 20244. oficjalnie zakończony został etap budowy gruntowego ogrodu deszczowego usytuowanego pomiędzy łącznikiem a salą gimnastyczną. Inwestycja została zrealizowana przez gdańską organizację proekologiczną Klimat w szkołach metropolii przy współdziałaniu dyrektora, nauczycieli i uczniów naszej szkoły.
Zadaniem ogrodu deszczowego jest retencjonowanie wód opadowych, ich wykorzystanie, zapobieganie podtopieniom i wzbogacanie ekosystemu i jego bioróżnorodności.
Z czasem ten na razie niepozorny teraz ogródek rozwinie się a rośliny tam bytujące rozrastając się i kwitnąc nadadzą mu bardziej efektowny charakter przyczyniając się do upiększenia terenu naszej szkoły.
zachęcam do obejrzenia filmu oraz fotorelacji:
Uczniowie klasy 3 Technik żywienia i usług gastronomicznych, w ramach projektu "Rejs do nauki",uczestniczyli w wykładzie "Dietetyka w służbie zarządzania stresem", który przeprowadziła dr Katarzyna Mironiuk. Dodatkowo młodzi adepci sztuki kulinarnej uczestniczyli w ciekawej prelekcji związanej z ludźmi morza w Izbie Pamięci Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.
Uczniowie klasy 2C - Kucharz wraz z Panią Klaudią Janus-Głogowską uczestniczyli w GIEŁDZIE GASTRONOMICZNEJ GASTREM 2024 w Redzie. Wydarzenie to gromadzi pasjonatów kulinariów, restauratorów, producentów urządzeń gastronomicznych oraz wszystkich zainteresowanych światem gastronomii.
Można było odkrywać nowe smaki i poznawać najnowsze trendy kulinarne.
Giełda GASTREM to doskonała okazja do wymiany doświadczeń i inspiracji w dynamicznym środowisku gastronomicznym.
Młodzież mogła uczestniczyć w szkoleniach i warsztatach. Zapraszamy do fotorelacji
14 kwietnia odbył się finał akcji Pola Nadziei na Pomorzu. Nasi Wolontariusze pod opieką koordynatorki Aliny Tomczyk kwestowali pod pucką parafią św. Faustyny oraz po mszy wieczornej również pod pucką Farą.
Żółte żonkile zostały przygotowane pod okiem koordynatorek - Beaty Ziętarskiej i Joanny Antkowiak-Reglińskiej.
Serdecznie dziękujemy uczniom, którzy poświęcili swój wolny czas, by podjąć działania na rzecz hospicjów. Datki zebrane w Pucku wspomogą Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio.
Dziękujemy!!!
Agnieszka Grucza-Tomkiewicz
Projekt
„PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie”
Przygotowania do stażu w Setúbal idą pełną parą. W ramach przygotowania językowego uczestnicy projektu piszą Europass CV w języku angielski dla pracodawców z Portugalii.
Więcej na stronie
https://erasmus.pckziu-puck.pl/wpis/przygotowania-jezykowe/
8 marca 2024r. w Rumi uczniowie naszej szkoły wzięli udział w rejonowych eliminacjach WOJEWÓDZKO-METROPOLITALNEGO KONKURSU BIBLIJNEGO im. Sługi Bożego Kardynała Augusta Hlonda i dwójka uczniów: Przemysław Henning uczeń klasy V TE oraz uczennica klasy IV TL Aleksandra Koy znaleźli się wśród finalistów Wojewódzko- Metropolitalnego Konkursu Biblijnego.
Przemkowi i Oli życzymy sukcesów na kolejnym etapie konkursu, który odbędzie się 11 maja 2024r. w Rumi.
Przygotowała:
Beata Ziętarska
Klasy 1 i 4 kształcące się w kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w obchodach Światowego Dnia Zdrowia w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Uczniowie brali udział w prelekcji pt: Wsparcie mózgu-dieta i suplementacja, przeprowadzonym przez mgr Annę Podgórską – ekspertkę marki Health Labs Care. (rola zdrowej diety we wspieraniu funkcji mózgu, skuteczność funkcji mózgu, dieta i suplementacja w prewencji zaburzeń neurologicznych)
W dniu 15.03.2024 roku odbył się IX OGÓLNOPOLSKI KONKURS Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO "TURBOLANDESKUNDE - DIE SCHWEIZ" - etap szkolny, w którym wzięło udział 10 zespołów 3-osobowych.
Najwyższą liczbę punktów z testu otrzymała drużyna z klasy 2TP w składzie: Antoni Bartosik, Przemysław Ciesielski i Michał Wiszniewski. Gratulujemy!
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za tak liczne przybycie i chęć sprawdzenia swojej wiedzy na temat kraju niemieckojęzycznego.
Zapraszamy do kolejnej edycji w przyszłym roku !!!
DZIĘKUJEMY