o1W dniach 7-8 marca 2013r. odbył się III – finałowy etap XV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu. Nasz uczeń Grzegorz Nikrandt z klasy 3 Technikum w zawodzie technologa żywności, przygotowywany przez dr Grzegorza Pałuckiego, zajął VI miejsce w Polsce. W 3 etapach zmagań eliminacyjnych pokonał prawie 1800 rówieśników z całej Polski, zdobywając cenne nagrody i dyplomy. Wszyscy uczniowie biorący udział w etapie centralnym otrzymali indeksy na wyższe uczelnie oraz zwolnienie z teoretycznej części egzaminu zawodowego.

Udział w Olimpiadzie to nie tylko nobilitacja ucznia w społeczności szkolnej. Uczestnicy mają możliwość poznania wyższych uczelni, profesorów, ich pracy naukowej. Eliminacje odbywają się w różnych miastach Polski, bogatych w atrakcje turystyczne. Młodzież zapoznaje się z nowinkami technologicznymi oraz zdobywa cenną umiejętność – autoprezentacji. Większość naszych olimpijczyków rozwijała dalej swoje zainteresowania naukowe, studiując na wyższych uczelniach Gdańska, Olsztyna czy Poznania.

Życzymy powodzenia i wytrwałości w dalszym rozwoju zawodowym!!!