W związku działaniami związanymi z projektem „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej”, realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+, uczniowie Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku uczestniczą w szeregu szkoleń, przygotowujących ich do wyjazdu na praktyki do Włoch.
W minionym tygodniu odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu sporządzania potraw kuchni włoskiej, przeprowadzone przez właścicielkę Pizzerii Felicita w Rumi. Warto nadmienić, iż współwłaścicielem jest Włoch - Euro Stroppa.
W menu Felicity, koneserzy wykwintnego smaku, znajdą oryginalną włoską pizzę, pasty, lasagne oraz wiele innych wyśmienitych specjałów. Wszystkie potrawy przyrządzane są tylko i wyłącznie z włoskich surowców.
Uczestnicy projektu mieli okazję sporządzać risotto z borowikami, spaghetti carbonara oraz spaghetti z sosem pomidorowym na ostro, oczywiście na bazie włoskich surowców.
Warsztaty były urozmaicane przez Panią Anię ciekawostkami z zakresu kuchni włoskiej oraz kultury Włoch.
Anna Zwierska-Dampc
Ewa Kowalska
Barbara Budzisz