Zawód: KUCHARZ 512001
Kwalifikacje: T.6. Sporządzanie potraw i napojów.
Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnia szkołę podstawową.
Aby uzyskać tytuł zawodowy kucharz należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.
Nauka trwa 1,5 -2 lat tj. 3-4 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
KUCHARZ sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
PRACA: w hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach i domach prywatnych.
Plan nauczania |
Liczba godzin w cyklu nauczania |
|
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym: |
|
|
1 |
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii |
55 |
2 |
Działalność gospodarcza w gastronomii |
55 |
3 |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem |
115 |
4 |
Język obcy zawodowy |
40 |
Łączna liczba godzin |
265 |
|
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym |
||
1 |
Pracownia gastronomiczna |
160 |
2 |
Zajęcia praktyczne |
230 |
Łączna liczba godzin |
390 |
|
RAZEM: |
655 |
|
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych |