W dniu 30.11.2021 w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi odbył się IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Hipolit Chef".
W zmaganiach wystartowało 6 szkół z województwa pomorskiego, w tym uczniowie naszej szkoły Kacper Krawczyk i Szymon Lanc z klasy III TŻIUG. Uczestnicy w tym roku mieli za zadanie przygotować potrawę kuchni wegańskiej.

Produkty, z których należało przygotować danie to: kasza kus-kus, papryka czerwona, cukinia, koper włoski zwany też fenkułem włoskim. Dodatkowo można było dobrać inne surowce zapewnione przez firmę SELGROSS Cash&Carry Gdańsk.
Potrawy oceniało profesjonalne jury w składzie: Grzegorz Billot – Wine taste by Kamecki Gdańsk Krystian Sosnowski - szef kuchni - Hotel Skipper Rewa, Przedstawiciel- Polska Inicjatywa Kulinar-na Maciej Majzon-Wójtowicz - Szef w Polskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut Polska Sp.z o.o. Iwona Przybojewska- Event by Ev, trener wedding plenerów, projektantka scenografii ślubnej Joanna i Piotr Krzyżanowscy – właściciele ośrodka wypoczynkowego „Zielona Brama” Przywidz Agnieszka Studzińska- kierownik sprzedaży Horecka Selgross Cash&Carry Karol Hlebik – chef kuchni Osteria Fino Bartłomiej Czerwionka- kucharz w restauracji Osteria Fino.

Laureatami konkursu zostali:

  1. Oliwia Durajewska z POWIATOWEGO ZESPOŁU SZKÓŁ NR 2 im. HIPOLITA ROSZCZYNIALSKIEGO W RUMI
  2. Szymon Ustarbowski z POWIATOWEGO ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 3 im. KS. EDMUNDA ROSZCZYNIAL-SKIEGO W WEJHEROWIE
  3. Marta Tempska z POWIATOWEGO ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 3 im. KS. EDMUNDA ROSZCZYNIALSKIE-GO W WEJHEROWIE

Głównym sponsorem nagród w tym roku była firma GASTREM REDA, która ufundowała sprzęt gastronomiczny oraz drobne upominki dla wszystkich uczestników, firma WINE TASTE BY KAMECKI (vouchery na warsztaty winiarskie); HOTEL SKIPPER REWA (voucher na kolację), włoska restauracja OSTERIA FINO (voucher dla dwóch osób, oliwę dla wszystkich uczestników, ekolo-giczne torby), Barry Callebaut (12,5 kg czekolady); EventByEv (książki zdrowego odżywiania, książki „wedding planer na starcie”), Bartłomiej Woźniak (puchary na I,II,III miejsce).

Nasi uczniowie świetnie poradzili sobie z zadaniem przygotowując tartę wegańską oraz kaszotto wegańskie. Młodzież otrzymała dyplomy oraz nagrody . Serdecznie gratulujemy udziału i życzymy dalszych sukcesów.

Kariera Z Wiatrem Logo


01 znak podstawowy kolor biale tlo

poznaj polske

polski lad 2


Nauka z Energią V

PGE ej


Szukasz pomocy

bip logo pomn1 grad

ankieta

Erasmus+ PO WER

Erasmus dla logistyków i informatyków

MicrosoftImagine

Szkoły Puck Technikum Informatyczne NetAcad partner logo

75x87 mm Certyfikat LK Szk oła EUIPO 210514 1 1

Partnerzy szkoły

Powiat Pucki. Herb

logo wsb pion

PR

logo Ateneum

logo wsaib

LOGO SANS

Office 365 logo

Ciekawe strony

cke logo