Zawód: KUCHARZ 512001
Kwalifikacje: T.6. Sporządzanie potraw i napojów.

 

Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnia szkołę podstawową.
Aby uzyskać tytuł zawodowy kucharz należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.
Nauka trwa 1,5 -2 lat tj. 3-4 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym.
KUCHARZ sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
PRACA: w hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach i domach prywatnych.

 

Plan nauczania

Liczba godzin w cyklu nauczania

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

 

1

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

55

2

Działalność gospodarcza w gastronomii

55

3

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

115

4

Język obcy zawodowy

40

Łączna liczba godzin

265

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

 

1

Pracownia gastronomiczna

160

2

Zajęcia praktyczne

230

Łączna liczba godzin

390

RAZEM:

655

Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych