W listopadzie odbyła się kolejna, trzecia już edycja konkursu. Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością, kreatywnością, wszystkie nadesłane prace pozwalają przybliżyć chemię i fizykę do życia codziennego.
Jury konkursu w składzie Joanna Renusz i Alina Tomczyk wyłoniło zwycięzców:
- miejsce - Milena Domke III TL
- miejsce - Patrycja Okrój III TL
- miejsce - Dominik Dettlaff II TM
W dniach 8-9.12.2023r. odbyła się Ogólnopolska Akcja Caritas „Tak Pomagam”. W ciągu dwóch dni w sklepach na terenie Pucka udało się zebrać aż 700 kg żywności. W zbiórce prowadzonej w 6 marketach (2xBiedronka, Netto, Polomarket, Lidl, Intermarche) pomogli młodzi ludzie, również z naszej szkoły. W trakcie kilkugodzinnych dyżurów, dzielna młodzież zachęcała kupujących, by dzielili się swoimi zakupami z potrzebującymi. Z zebranych produktów udało się przygotować 140 paczek dla podopiecznych Caritas.
12.12.2023r. w Wiejskim Klubie Kultury w Leśniewie odbył się XXXI Kònkùrs Kaszëbsczi Gôdczi „Bë nie zabëc mòwë starków” miona Jana Drzéżdżóna.
Konkurs został zrealizowany dzięki dofinansowaniu z dotacji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Organizatorem konkursu było Muzeum Ziemi Puckiej im. Floriana Ceynowy.
Konkurs otworzyli pracownicy Muzeum Ziemi Puckiej: Joanna Grochowska oraz Roman Drzeżdżon.
W konkursie wzięło udział dwudziestu pięciu uczestników z dwunastu szkół. Zadaniem uczestników konkursu było stworzenie własnego tekstu w języku kaszubskim oraz zaprezentowanie swojego utworu.
1 grudnia 2023 r. w Miejskiej Bibliotece Publicznej we Władysławowie odbyły się eliminacje powiatowe X Kònkùrsu Dlô Czëtińców Méster Bëlnégò Czëtaniô. Organizatorami konkursu było Muzeum Ziemi Puckiej im. Floriana Ceynowy i Miejska Biblioteka Publiczna we Władysławowie. Konkurs wsparły władze samorządowe: Starostwo Powiatowe w Pucku, Urząd Miejski we Władysławowie, Urząd Miejski w Pucku.
W konkursie wzięło udział ponad czterdziestu uczestników. Występy oceniała komisja konkursowa w składzie: Roman Drzeżdżon (Muzeum Ziemi Puckiej) – przewodniczący komisji, Piotr Lessnau (dziennikarz kaszubski), Kacper Kamiński.
Laureaci otrzymali nagrody z rąk Wicestarosty Powiatu Puckiego Tomasza Herrmanna oraz Naczelniczki Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Pucku – Iwony Domachowskiej. Zwycięzcy i wyróżnieni otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy.
Z radością informujemy, że uczennica naszej szkoły Wiktoria Stencel z klasy 5 TE, znalazła się wśród osób zakwalifikowanych do zawodów II stopnia (okręgowych) XXXVII Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej. Tegoroczne hasło przewodnie brzmi: „Kapitał społeczny w procesie gospodarowania”.
7 grudnia w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi odbył się VI Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Hipolit Chef”. W zmaganiach wystartowały szkoły z województwa pomorskiego, w tym uczniowie naszej szkoły Julia Labudda i Oliwier Balcerek z klasy 2c, którym towarzyszył nauczyciel przedmiotów zawodowych Pan Piotr Wesołowski. W tym roku uczniowie mieli za zadanie przygotować danie z fileta z kaczki z dodatkiem świeżej żurawiny i ziemniaka, które stanowiły produkty „niespodziankę”. Ponadto do dyspozycji była spiżarka ufundowana przez firmę Selgros Cash & Carry z Gdańska. Potrawy zostały ocenione przez jury w składzie: Iwona Przybojewska („Event by IV Wedding Planner”), Grzegorz Billot (Wine Taste by Kamecki), Krystian Sosnowski (Hotel Skipper), Jerzy Marszałek (Piątnica), Kamil Pupiec (Unox).
Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:
I miejsce: Piotr Rozpędowski - Powiatowy Zespół Szkół im. Stanisława Staszica Kłanino
II miejsce: Oliwia Durajewska - Powiatowy Zespół Szkół nr 2 Rumia im. Hipolita Roszczynialskiego
II miejsce: Hanna Szymańska - Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Nagrody otrzymane przez uczestników, staże i kursy zostały ufundowane przez restauratorów a nagrody rzeczowe zasponsorowały firmy związane z branżą gastronomiczną. Nasi uczniowie również świetnie poradzili sobie z zadaniem i zaprezentowali swoje dania szanownemu jury.
Serdecznie gratulujemy udziału i życzymy dalszych sukcesów.
7 grudnia 2023 r. w rejs do nauki udała się klasa 1 kształcąca się w kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych. Wykład dotyczył "Zaburzeń odżywiania - chorób duszy i ciała". Uczniowie spotkali się na wykładzie online z wykładowcą Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, pracownikiem naukowym Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości - dr inż. Witoldem Kozirokiem.
To już trzeci rejs do nauki z wyższą uczelnią. W ubiegłym roku szkolnym na pokładzie były aktualne klasy piąta i druga. Już wkrótce klasa trzecia będzie miała możliwość wysłuchać wykładu w sali uniwersyteckiej.
Nie możemy się doczekać.
W dniu imienin Świętego Mikołaja 6 grudnia niespodziewanie pojawił się On sam. Odwiedził wszystkich - i tych grzecznych i tych mniej, wręczając słodkie upominki i życząc Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
A do tego jeszcze kolędnicy - wesoła ferajna z harmonią, dzwoniąc dzwonkiem i śpiewając kolędy przewędrowała przez klasy wzbudzając radość i wywołując uśmiech nawet u zatwardziałych ponuraków.
Serdecznie zapraszamy mieszkańców Powiatu Puckiego na wydarzenie, które łączy w sobie szeroko propagowaną przez nas ideę wolontariatu oraz profilaktykę zdrowia!
Kiedy?
7 grudnia 2023 r.
9.00 - startuje pobór krwi, na który zaprasza Szkolne Koło Wolontariatu oraz Kaszubski Klub HDK PCK
10.00 - debata "Różne oblicza wolontariatu", którą przygotowała Fundacja Dla Was, a po debacie nastąpi wręczenie nagród w plebiscycie na Najaktywniejszego Wolontariusza Roku.
Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio przedstawi zebranym prezentację dotyczącą działalności wolontariatu w hospicjum.
Podczas wydarzenia będzie można również zarejestrować się w bazie dawców szpiku kostnego z Fundacją DKMS w akcji #komórkomania.
22 listopada nasze uczennice, Nadia Kirszling z klasy 4 TE oraz Wiktoria Stencel z klasy 5 TE, brały udział w II etapie Konkursu Wiedzy o Zarządzaniu i Ekonomii na Uniwersytecie Morskim w Gdyni.
W konkursie uczestniczyło ponad 70 uczniów z całej Polski. Co prawda nie udało nam się zdobyć nagród, ale sam udział jest ciekawym doświadczeniem i nauką.
Wysłuchaliśmy ciekawego wykładu pt.: „Co jeść, żeby nie wariować?”, dr inż. Witolda Kozirok, który przybliżył nam wiedzę na temat zdrowej diety.
Nasza Szkoła rozpoczęła współpracę z firmą Symfonia, producentem znanego i cenionego oprogramowania do prowadzenia firmy.
PCKZiU w Pucku bierze udział w programie „Symfonia dla Edukacji”. Szkoła jako Partner Programu będzie prowadzić zajęcia dla uczniów kształcących się w zawodzie technik logistyk z wykorzystaniem aktualnego oprogramowania ERP w wersji edukacyjnej. Nasi uczniowie zdobędą praktyczną wiedzę z obsługi tego typu programów, co da im lepsze kompetencje na rynku pracy.
Wierzymy, że wiedza zdobyta z praktycznych zajęć z obsługi programów Symfonii będzie cennym doświadczeniem.