Jak co roku i tym razem Festiwal okazał się imprezą zakrojoną na szeroką skalę.
Organizatorami byli: Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie „Przyjazna Wieś Kaszubska” w Somoninie.
Patroni medialni: Dziennik Bałtycki, Telewizja Wybrzeże, Głos Kaszub, Kurier Kaszubski, Radio Kaszebe, Info Kartuzy.
W konkursie uczestniczyli uczniowie 9 szkół gastronomicznych, koła gospodyń wiejskich, podmioty gastronomiczne- restauracje i osoby indywidualne.
Przedstawiciele naszej szkoły (Karolina Golonka i Adam Ferra IIIb, Natalia Wilczewska II TŻiUG i Szymon Szwaguliński IIb) również wzięli udział w festiwalu, rywalizując z uczniami z Somonina, Sierakowic, Bytowa, Słupska, Kościerzyny, Przodkowa, Gdyni.
Przygotowali pierogi z gęsiną okraszone prażoną cebulką i ziarnami słonecznika oraz tort z fasoli z konfiturą wiśniową i lukrem.
Pomimo silnej konkurencji udało nam się wywalczyć wyróżnienie, którym była ZELONÔ ŁĖŻKA.
Za rok zawalczymy o ZŁOTĄ ŁYCHĘ :-)))
Tekst i zdjęcia:
Ewa Kowalska i Anna Zwierska-Dampc