W sobotę 3.10.2015 w Ostrzycach (powiat Kartuski) odbył się VIII Festiwal Potraw Kaszubskich.
Jak co roku i tym razem Festiwal okazał się imprezą zakrojoną na szeroką skalę.

Organizatorami byli: Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie „Przyjazna Wieś Kaszubska” w Somoninie.
Patroni medialni: Dziennik Bałtycki, Telewizja Wybrzeże, Głos Kaszub, Kurier Kaszubski, Radio Kaszebe, Info Kartuzy.

W konkursie uczestniczyli uczniowie 9 szkół gastronomicznych, koła gospodyń wiejskich, podmioty gastronomiczne- restauracje i osoby indywidualne.

Przedstawiciele naszej szkoły (Karolina Golonka i Adam Ferra IIIb, Natalia Wilczewska II TŻiUG i Szymon Szwaguliński IIb) również wzięli udział w festiwalu, rywalizując z uczniami z Somonina, Sierakowic, Bytowa, Słupska, Kościerzyny, Przodkowa, Gdyni.

Przygotowali pierogi z gęsiną okraszone prażoną cebulką i ziarnami słonecznika oraz tort z fasoli z konfiturą wiśniową i lukrem.
Pomimo silnej konkurencji udało nam się wywalczyć wyróżnienie, którym była ZELONÔ ŁĖŻKA.
Za rok zawalczymy o ZŁOTĄ ŁYCHĘ :-)))

 

Tekst i zdjęcia:

Ewa Kowalska i Anna Zwierska-Dampc