Erasmus Plus

Wielkimi krokami zmierzamy do końca „Kulinarnych wariacji na temat kuchni włoskiej” realizowanych w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+.

W związku z tym zorganizowano spotkanie podsumowujące nasze działania, na którym byli obecni przedstawiciele organu prowadzącego wicestarosta Tomasz Herrmann, główny specjalista ds edukacji Romuald Głuszko, dyrektor szkoły Kazimierz Czernicki, wicedyrektorzy, opiekunowie pedagogiczni i młodzież uczestnicząca w mobilnościach, pracownicy niepedagogiczni szkoły oraz przedstawiciel Ateneum szkoły wyższej w Gdańsku Pani Aleksandra Sikora.

Po oficjalnej części związanej z powitaniem zaproszonych gości, zespół muzyków z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku pod kierownictwem Pani Moniki Wołoszyk przeniósł nas piosenką Felicita we włoski klimat.

Kolejnym punktem spotkania było przedstawienie wszystkich etapów związanych z realizacją projektu, począwszy od rekrutacji, kulturowego, językowego i pedagogicznego przygotowania młodzieży, staży we włoskich restauracjach oraz działań związanych z promocją i upowszechnianiem projektu. Ważnym punktem spotkania była wypowiedź uczestników staży, którzy podzielili się z gośćmi zdobytym doświadczeniem, umiejętnościami i wrażeniami z pobytu. Zaprezentowano również „Przewodnik kulinarno- kulturowy spod chochli i pióra młodego kucharza PCKZiU w Pucku”, który stworzyli uczniowie po powrocie z Włoch.

Na zakończenie, częstując się włoskimi specjałami mieliśmy okazję podsumować minione półtorej roku działań związanych z projektem.

Fot. Piotr Widerski