Erasmus Plus

pckziu kuchnia 08

W miniony czwartek w naszej szkole odbyło się spotkanie sieci nauczycieli branży turystyka, sport i rekreacja, którego temat brzmiał: „Staże krajowe i zagraniczne oraz inne pozaszkolne formy realizacji podstawy programowej”. Nawiązując do tematyki spotkania została przygotowana prezentacja oraz poczęstunek w klimacie śródziemnomorskim, wykonany przez uczniów klasy II TŻiUG.

Była to doskonała okazja na rozpowszechnienie udziału naszej szkoły w projekcie „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+.

W tym dniu mieliśmy okazję wymienić się wiedzą i doświadczeniami z koleżankami i kolegami ze szkół w Pucku, Władysławowie, Kłaninie, Sierakowicach, Wejherowie i Gdańsku.

Podczas spotkania wywiązała się żywa dyskusja dotycząca szczególnie projektów unijnych oraz sposobów ich realizacji przez szkoły. Na zakończenie pokazaliśmy naszym gościom szkolne pracownie wraz ze sprzętem gastronomicznym. Kolejne spotkanie już wkrótce...

Inną formą rozpowszechniania informacji na temat naszego projektu jest serwowanie potraw kuchni włoskiej oraz dzielenie się wrażeniami z praktyk w Rimini podczas wizyt w szkołach podstawowych oraz na zebraniach z rodzicami uczniów klas gimnazjalnych. Słodki poczęstunek sprawia, że zainteresowanie tematyką staży zagranicznych rośnie jeszcze bardziej.

Ewa Kowalska
Anna Zwierska-Dampc
Barbara Budzisz