Małgosia Barnett i Monika Hallmann wzięły udział w Olimpiadzie Wiedzy Ekonomicznej. Olimpiada jest organizowana przez Polskie Towarzystwo Ekonomiczne od 1987 r. Jest to zadanie zlecone przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Były to jedyne reprezentantki powiatu puckiego w tej prestiżowej olimpiadzie, w której biorą udział szczególnie uczniowie z liceów ogólnokształcących, szczególnie trójmiejskich np. słynnych gdyńskiej i gdańskiej trójki.
- pierwsze miejsce: Weronika Roszman, Paulina Sahs, Paulina Oksiuta; klasa ITŻiUG; kuchnia szwedzka,
- drugie miejsce: Karolina Golonka, Sandra Okoń, klasa III b K, kuchnia szwajcarska,
- trzecie miejsce: Michał Ellwart, Patryk Rambiert, klasa III TŻiUG, kuchnia meksykańska.
Festiwal Przedsiębiorczości wchodzi w skład Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Projekt jest adresowany do wszystkich, którym zależy na własnym rozwoju, aktywności i świadomym budowaniu kariery, ma on na celu popularyzowanie przedsiębiorczości wśród młodych ludzi.
W dniu 18 listopada 2015 uczniowie z klas II, III i IV TE brali udział w wykładach organizowanych w WSB w Gdańsku. Dla wszystkich uczestników przygotowane zostały dwa wykłady – do wyboru z zamieszonych w poniższym harmonogramie.
Ewelina Synak z klasy IIIaSp zajęła wysokie 2 miejsce w wojewódzkim konkursie fotograficznym organizowanym przez wydawcę Gazety Wyborczej Trójmiasto dla uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych: "Inwestycja Która odmieniła Twoją Okolicę"
Gratulujemy i poniżej prezentujemy nagrodzone zdjęcie:
Uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami aktywnie uczestniczyli w tym wydarzeniu, prezentując kulinarne efekty swojej pracy.
Przygotowane specjały w ilości 300 porcji rozeszły się jak ciepłe bułeczki i mamy nadzieję, że smakowały mieszkańcom Pucka i okolic.
Jak co roku i tym razem Festiwal okazał się imprezą zakrojoną na szeroką skalę.
Organizatorami byli: Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie „Przyjazna Wieś Kaszubska” w Somoninie.
Patroni medialni: Dziennik Bałtycki, Telewizja Wybrzeże, Głos Kaszub, Kurier Kaszubski, Radio Kaszebe, Info Kartuzy.
Z rozpoczęciem roku szkolnego pełną parą ruszyły prace w szkolnych pracowniach gastronomicznych.
Do klas, które kontynuują naukę zawodu od strony praktycznej od września dołączyła klasa 2TŻiUG.
Poniżej przedstawiamy efekty ich pracy.
Trzeba przyznać, że radzą sobie nieźle, zwłaszcza, że to dopiero początek ich nauki ;-)))
Wraz z nowym rokiem szkolnym zaczęły się zajęcia dla szkutników. W Pucku powstała pracownia z prawdziwego zdarzenia, a to wszystko po to, by uczniowie mogli poradzić sobie z naprawą drobnych sprzętów na żaglówkach. To powrót do szkolnictwa zawodowego i odnawiania umiejętności, które kiedyś na Kaszubach były powszechne.