W dniach 8.11 - 10.11.2022r. uczniowie klas 1TP, 3TP i 4TIg pod opieką p. Małgorzaty Hallmann, p. Agnieszki Kreft i p. Doroty Pawłowskiej, wzięli udział w wycieczce autokarowej do Ostrzyc i okolic. Wyjazd ten został zainspirowany programem Ministra Edukacji i Nauki “Poznaj Polskę”, dzięki któremu uczniowie niewielkim nakładem finansowym mogli zwiedzić kilka miejscowości malowniczej Szwajcarii Kaszubskiej.
Pierwszego dnia wycieczki, we wtorek, zwiedziliśmy Muzeum Kaszubskie w Kartuzach, gdzie oglądaliśmy eksponaty związane z dziedzictwem kulturowym Kaszub. Z Kartuz pojechaliśmy autokarem do Wdzydz, żeby obejrzeć ponad 100-letni skansen – Kaszubski Park Etnograficzny, czyli 22-hektarowy obszar zabudowany obiektami regionalnej kultury.
Tydzień przedsiębiorczości to okazja do zdobycia wiedzy od praktyków na temat związany z podjęciem działalności gospodarczej oraz innych ciekawostek z dziedziny ekonomii.
Z tego powodu gościliśmy dzisiaj p. Aleksandrę Kwiatkowską z Banku Spółdzielczego w Pucku.
W spotkaniu uczestniczyły klasy: 2 i 3 technikum ekonomicznego i 1 technikum logistycznego.
We wtorek 15 listopada 2022 r. na sali patio naszej szkoły odbyła się wyjątkowa uroczystość.
Po raz czwarty PCKZiU w Pucku wraz z Pomorskim Zrzeszeniem Ludowe Zespoły Sportowe, Parafią pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła w Pucku i Starostwem Powiatowym w Pucku zorganizowali konkursy z okazji NARODOWEGO ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI. Poprzednie edycje mimo pandemii kończyły się sukcesami organizacyjnymi na poziomie powiatu – stąd pomysł by konkursy przybrały zasięg wojewódzki! Od pomysłu do realizacji droga daleka… Jednak pomysłodawca i koordynator przedsięwzięcia – Jan Trofimowicz nauczyciel PCKZiU a jednocześnie Z-ca Prezesa Pomorskiego Zrzeszenia LZS lubi wyzwania – niech świadectwem będzie powołane do życia w tym roku pierwsze w Polsce MUZEUM SPORTU WIEJSKIEGO w Łebczu, w którym również będzie prezentowana wystawa pokonkursowa! Społeczność PCKZiU w Pucku pod kierunkiem Dyrektora Kazimierza Czernickiego i Zastępcy Marioli Włudzik włączyła się w przygotowanie uroczystej galii pięknego przygotowania uroczystego ogłoszenia wyników oraz otwarcia wystawy pokonkursowej!
Galę otworzyło wprowadzenie Pocztów Sztandarowych PCKZiU w Pucku oraz Pomorskiego LZS oraz wspólne odśpiewanie Hymnu Państwowego. Następnie wszystkich przybyłych powitał Jan Trofimowicz. W gronie Gości Honorowych znaleźli się: Wicemarszałek Województwa Pomorskiego – Józef Sarnowski, Wicewojewoda Aleksander Jankowski, Wicestarosta Pucki Tomasz Herrmann, Dyrektor Wydziału Katechetycznego Archidiecezji Gdańskiej ks. Krystian Wilczyński, Naczelnik Wydziału Edukacji w Starostwie Powiatowym w Pucku Iwona Domachowska, Proboszcz Parafii w Pucku ks. Jerzy Kunca, Prezes Pomorskiego LZS Piotr Klecha Wicedyrektor PCKZiU Mariola Włudzik, Norbert Górski z Centralnego Ośrodka Sportu Cetniewo we Władysławowie oraz Nadia Szafraniec ze Starostwa Powiatowego w Pucku.
W czwartek 10 listopada w przedzień Święta Odzyskania Niepodległości uczniowie klas pierwszych złożyli uroczystę przysięgę ślubowania a my wszyscy uczciliśmy nasze najważniejsze święto narodowe biorąc czynny udział w przepięknie przygotowanym programie artystycznym, który przypomniał nam czym jest wolność i niepodległość oraz wzuszył zankomitymi wykonaniami polskich pieśni patriotycznych.
W miniony piątek w naszej pracowni odbyły się warsztaty kulinarne, które prowadzili uczniowie klasy 3b - Kucharz. Naszymi gośćmi byli uczniowie i nauczyciele Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Pucku. Podczas zajęć sporządzano następujące potrawy: babeczki kruche, lody o smaku mango, deser z tapioką i mango, prozaiki ze swojską nutellą, ciasto snickers. Uczniowie zapoznali się z obsługą termomiksa, ekspresu do kawy,maszyny do popcornu oraz syfonu. Składali też serwetki w ozdobne kształty oraz rozpoznawali surowce takie jak tapioka, kafir i stewia. Warsztatom towarzyszyła miła, ciepła atmosfera i wymiana doświadczeń kulinarnych.
Zapraszamy do fotorelacji.
Anna Zwierska-Dampc i klasa 3bK
7 i 8 października w Cedrach Wielkich odbyła się dwudniowa konferencja współorganizowana przez Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Słupsku pn. Dobre praktyki w kształtowaniu kompetencji kluczowych poprzez edukację morską w ramach projektu Pomorskie Żagle Wiedzy - wsparcie regionalne, w której wzięli udział nauczyciele, dyrektorzy szkół, przedstawiciele województwa pomorskiego zainteresowani wdrażaniem w szkołach i placówkach oświatowych edukacji morsko-żeglarskiej oraz realizujący projekty w ramach Pomorskich Żagli Wiedzy.
Poza główną częścią konferencji uczestnicy wzięli też udział w warsztatach tematycznych oraz praktycznych zajęciach na wodzie, które zorganizowane zostały w Marinie Błotnik.
Podczas spotkania wręczono certyfikaty instytucjom, której najbardziej wyróżniają się w realizacji Pomorskiego Programu Edukacji Morskiej w tym: Powiatowemu Ośrodkowi Sportu Młodzieżowego w Pucku, który zainicjował przystąpienie do programu oraz Powiatowemu Centrum Kształcenia Zawodowego w Pucku, którego uczniowie zostali jego głównymi uczestnikami.
Zjawisko fizyczne, przemiana chemiczna w fotgrafii uczniowskiej
Zapraszamy do udziału w konkursie którego zadaniem jest wykonanie fotografii zjawiska fizycznego np. padającego deszczu lub przemiany chemicznej np: korozji lub spalania.
Do fotografii dołącz kilka zdań opisujących zdjęcie, nadaj tytuł Twojej pracy, podpisz imieniem, nazwiskiem i klasą i prześlij na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Z przyjemnością zapraszamy do zakupu samodzielnie przez nas przygotowanych znakomitych wypieków cukierniczych i tostów a także aromatycznego popcornu amerykańskiego z naszej niezawodnej szkolnej maszyny we wtorek 8 listopada !
Inicjatywa ta pochodzi od nas- klas maturalnych a zebrane w ten sposób pieniądze pomogą nam zmniejszyć indywidualne koszty uczestnictwa w Studniówce.
Dziękujemy za okazane wsparcie!
Uczniowie klas maturalnych
W piątek 28 października na łączniku pojawiło się magiczne stoisko i atrybuty takie jak czarodziejska różdżka, wróżby, ciasteczka, stożkowe kapelusze a do tego wycinki z gazet wokół okna... jednym słowem : Harry Potter Day
Nie brakowało zatem odwiedzających, których przyciągnął ten tajemniczy klimat, przyjemna atmosfera i słodkości.
Uczniowie kształcący się w kierunkach Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz odwiedzili w bieżącym tygodniu gospodarstwo rolne, w Karwieńskim Błocie Pierwszym, zajmujące się uprawą warzyw i owoców.
Uczestnicy wyjazdu brali udział w "żywej lekcji" towaroznawstwa surowców, mieli też okazję szatkować i kisić kapustę.
Nie mogło zabraknąć części degustacyjnej i integracyjnej. Młodzi adepci sztuki kulinarnej, przy blasku ogniska, biesiadowali degustując m.in. przetwory z warzyw i swojski smalec.