15 marca obchodzimy Światowy Dzień Konsumenta. Po raz pierwszy obchody odbyły się w 1983 roku w rocznicę przemówienia prezydenta Johna F. Kennedyego, wygłoszonego w roku 1962 w Kongresie Stanów Zjednoczonych.
Dotyczyło ono projektu ustawy o ochronie praw konsumentów. Wówczas prezydent USA sformułował cztery podstawowe prawa konsumenta:
- do informacji
- do wyboru
- do bezpieczeństwa
- do reprezentacji
Z jego ust padło też stwierdzenie: Konsumenci to my wszyscy.
W naszej szkole z tej okazji ogłoszono konkurs na wykonanie plakatu. Nagrody wręczyła pani Mariola Włudzik, która jest Powiatowym Rzecznikiem Konsumentów oraz dyrektor Grzegorz Pałucki.
Najlepsze prace wykonali:
1. Nikola Lunk i Weronika Podlaszewska 2 TE
2. Wiktoria Nikrandt - 2 TE
3. Daria Bigott - 3 TE
Uczestnicy otrzymali cenne nagrody, w tym karty podarunkowe na zakupy w znanej drogerii:)
Konkurs przeprowadziła:
Maja Dziekońska
W tegorocznej Akcji Caritas: „Tak Pomagam”, która odbyła się w dniach 17-18 marca w marketach na terenie Pucka, wzięło udział 30 wolontariuszy z naszej szkoły.
Dziękujemy wszystkim, którzy ochoczo i bezinteresownie włączyli się w to piękne dzieło. Nasza młodzież stanęła na wysokości zadania i udało się w sumie zebrać prawie 800 kg żywności. Z tego zostało przygotowanych 150 paczek dla podopiecznych Caritas. Zaprzyjaźnione Panie z Puckiego oddziału Caritas przesłały wielki ukłon w stronę młodzieży z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku.
Mogę od siebie dodać – Kochani tak trzymać!
Ewa Smuga-Keller
23.03.2023r. w Zespole Szkół Morskich im. Bohaterskich Obrońców Westerplatte w Gdańsku przy ul. Wyzwolenia 8, odbyła się prezentacja opracowanego i wykonanego przez naszych uczniów z klasy IV TMg: Adama Mrówkę, Kacpra Marzejona i Krzysztofa Stromskiego urządzenia spawalniczego. Projekt został przedstawiony pod nazwą:
Pozycjoner spawalniczy do zautomatyzowania procesu cięcia termicznego i spawania łukowego w metodzie MAG 136 i TIG 141.
Tradycyjnie w pierwszych dniach wiosny drzwi naszej szkoły zostały otwarte dla tegorocznych absolwentów klas ósmych z naszego regionu.
Goście mogli uczestniczyć w specjalnie dla nich przygotowanym pokazie Mody na PCKZIU - czyli muzyczno-tanecznym show w którym specjalności zawodowe prezentowane przez naszych uczniów odgrywały najważniejszą rolę.
Już echa tego wydarzenia obiegły okolicę a podsłyszeć można było same pochlebne dla nas opinie!
Uczniowie klas gastronomicznych brali udział w wydarzeniu branżowym pod nazwą HOTELOWE ZAWODY zorganizowanym w Hotelu*** Astor/ Primaverze Jastrzębia Góra.
Była to wspaniała możliwość dla naszych uczniów, kształcących się w kierunkach Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz, by poznać dział gastronomiczny tak prężnie działających obiektów. Była to również niepowtarzalna okazja na branżową integrację młodzieży szkół średnich i klas ósmych szkół podstawowych.
Niewątpliwie był to wartościowy czas.
Z radością informuję, że 2-osobowa załoga w składzie: Adrian Brzeski i Tomasz Tempski - członkowie sekcji Żeglarskiej Powiatowego Ośrodka Sportu Młodzieżowego w Pucku (uczniowie 2 klasy TG) zostali laureatami konkursu: „Po Morskie Żagle Wiedzy” zorganizowanego w ramach projektu „Pomorskie Żagle Wiedzy – wsparcie regionalne”.
Zadanie konkursowe polegało na utworzeniu materiału filmowego dotyczącego żeglarstwa. Adrian i Tomek zmontowali swój klip korzystając z filmów i zdjęć zrobionych w trakcie zajęć i treningów sekcji żeglarskiej, której są aktywnymi uczestnikami. Dodali autorski opis i podkład muzyczny.
Link do filmu: https://youtube.com/watch?v=
W środę 15 marca uczniowie klas III TM, III TL, IV TL i II TL wzięli udział w I Edukacyjnych Targach Kariery EDU OFFSHORE WIND.
W ramach targów przygotowano wiele interaktywnych atrakcji. Na odwiedzjących oprócz bezpośrednich spotkań z ekspertami sektora morskiej energetyki wiatrowej na stoiskach czekały dwie sceny, wyspy tematyczne, pokazy, panele i debaty. Na jednym z pokazów można było zobaczyć jak łączyć różne metale (pokaz lutowania). Na wyspie centrów szkoleniowych GWO odwiedzający uczniowie zapoznali się m.in. z zasadami ratownictwa wysokościowego, czy udzielania pierwszej pomocy w ekstremalnych warunkach. Zobaczyli też mobilne centrum szkoleniowe do pracy na wysokości!
Uczniowie klasy czwartej, kształcący się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wykładzie, dotyczącym food cost, przeprowadzonym przez Pana Piotra Myślisza - Managera Gastronomii Primavery Jastrzębia Góra.
Po wykładzie odbyły się warsztaty parzenia kawy. Była to bardzo wartościowa wizyta edukacyjna. Kolejnym punktem harmonogramu wycieczki był Bar Max, gdzie uczniowie uczestniczyli w wykładzie, dotyczącym pracy barmana oraz lekcji sporządzania drinków bezalkoholowych oraz dekorowania drinków.
Uczniowie odwiedzili też dom whisky. Niewątpliwie był to cenny dzień w rozwoju młodych adeptów sztuki gastronomicznej.
Dzień Świętego Patryka – zielono mi…
Dzień świętego Patryka, który obchodzimy 17 marca, nie jest jedynie świętem narodowym Irlandii, ale również jednym z najchętniej obchodzonych świąt na świecie. Organizowane są parady, imprezy, koncerty na cześć patrona Zielonej Wyspy.
Z tej okazji zapraszamy wszystkich uczniów w najbliższy piątek (17. 03. 2023r.) w trakcie przerw by odwiedzili nasze stoisko poświęcone temu dniu i wzięli udział w konkursach na temat Irlandii i jej patrona. Zachęcamy również wszystkich do ubrania się na ZIELONO w ten piątek. Uczniowie, ubrani na zielono będą zwolnieni z odpytywania i pisania kartkówek na lekcjach języków obcych.
P.S. Można będzie zrobić zabawne selfie z kapeluszami i innymi akcesoriami
Przygotowała:
Olena Rudyk
Poniżej zamieszczam linki do relacji utworzonej przez Pana Piotra Zawadzkiego:
Plik skrótu - ok. 10 minut:
https://drive.google.com/file/d/1D6INCAWmg7QX-oKjzErR1jWVYCavPjqC/view?usp=share_link
Pełna relacja ok. 1h:
https://drive.google.com/file/d/1Ql9lVdt6Qe3x17Eb8u8RS89qpNvV9AxA/view?usp=share_link
Pliki w wysokiej rozdzielczości - proszę przeglądać po pobraniu na dysk.
Poniżej link do relacji zamieszczonej na YouTube
Realizacja:
Piotr Zawadzki