Ogłaszamy zbiórkę karmy, akcesoriów i środków higieny dla bezdomnych zwierząt z Dąbrówki.

Artykuły możecie przynosić do wystawionego kosza w budynku C na parterze lub do sali 206C.

Zbiórką opiekuje się pani Agnieszka Grucza-Tomkiewicz

zbiorka karmy

 

 
Zapraszamy na szkolne obchody Światowego Dnia Turystyki.
 
Już jutro (piątek 6 października) w godzinach 9-13:20 klasy technikalne (II-V) wraz z opiekunami będą schodziły, na patio, zgodnie z ustalonym przez Dyrekcję harmonogramem. Klasy branżowe oraz I technikalne zapraszamy na przerwach. Do zobaczenia.

 

Klasy gastronomiczne i zainteresowani kulinariami programiści uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej do farmy dyń. Uczniowie sporządzali w plenerze potrawy z dyń i uczestniczyli w wykładzie z zakresu towaroznawstwa dyń. Dodatkowym punktem była wizyta w pizzerii w Wejherowie. Jako że dzisiaj obchodzimy dzień patrona zwierząt wybraliśmy się do schroniska dla zwierząt. Uczniowie przywieźli dary i wyprowadzili pieski na spacer. Mimo deszczowej pogody dzień był udany i pełen wrażeń. Zapraszamy do fotorelacji.

Czytaj więcej...


Projekt
„PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie”

Po przygotowaniach rozpoczęliśmy staże w gorrąccej Andaluzji. W poniedziałek uczniowie udali się na prezentacje swoich firm.

Po południu, natomiast, stażyści wzięli udział w Malaga Tour z włoskim przewodnikiem Angelo. W ramach zwiedzania wspięli się na zbocze wzgórza Gibralfaro, aby podziwiać niezapomniane widoki.

Relacja zdjęciowa: pierwszy dzień staży w Maladze

Wtorek to lekcja podstaw hiszpańskiego

Przedsięwzięcie „PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie
o numerze 2022-1-PL01-KA122-VET-000071330
realizowane na zasadach Programu Erasmus+ w ramach projektu
Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego
finansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego
.

Przyznana kwota dofinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) wynosi 394 165,57 PLN
w podziale: 82,52% środki europejskie, 17,48% środki krajowe.

Wszystkie wrześniowe soboty są zajęte przez przygotowania do wyjazdu. P. Dorota Pawłowska poprowadziła przygotowanie językowe.
Oprócz powtórzenia angielskiego słownictwa gastronomicznego i logistycznego oraz poznania nowych, hiszpańskich słów, uczniowie napisali pre-test z języka angielskiego, aby po przyjeździe sprawdzić, jak poprawiła się ich znajomość tego języka.

ZAPRASZAMY 21 października 2023 do Trąbek Wielkich na 15. Jubileuszową edycję Otwartych Mistrzostw Pomorskiego Zrzeszenia LZS w szachach szybkich, które połączone są od początku z Memoriałem im. Mieczysława Goczewskiego. W zawodach udział biorą zawodnicy z klubów zrzeszonych w Ludowych Zespołach Sportowych ale także z terenów wiejskich i małych miast, którzy do Zrzeszenia nie należą.

Dla najlepszych w kategorii OPEN organizatorzy przygotowali nagrody finansowe, zapewniony jest ciepły posiłek turystyczny dla uczestników i co ważne NIE MA WPISOWEGO NA ZAWODY!

Czytaj więcej...

Tytuł Mistrza Powiatu obroniony!

Nasza szachowa drużyna w składzie: Kamila Serocka VTE, Bartłomiej Wichert kl.II TL b, Michał Bolda kl. II TP i Michał Wiszniewski kl.II TP pokonała PZS Kłanino 3:1 oraz I LO również 3:1 zdobywając złote medale i awans do półfinału wojewódzkiego. Trzymamy kciuki za dalsze sukcesy!

Czytaj więcej...

26 września w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku odbyło się spotkanie uczniów klas piątych technikum i klasy 3 TPG z przedstawicielem Akademii Alkantara Panem Maciejem Borówką oraz stypendystką tej Akademii, a jednocześnie naszą absolwentką - Kingą Koy. Kinga opowiadała o studiach i zaletach bycia stypendystką.

Program Alkantara prowadzony przez Fundację Inspirujące Przykłady to zajęcia biznesowe oraz fundusz stypendialny stworzony dla zdolnych studentów z województwa pomorskiego i nie tylko. Celem Akademii jest rozwój kompetencji biznesowych młodych ludzi i zapewnienie im lepszego startu na rynku pracy.

Czytaj więcej...

W piątek 22 września 2023 r. odbyły się w Pucku II Regaty o Puchar Marszałka Województwa Pomorskiego w klasie mariner 19  W wyścigu na Zatoce Puckiej startowali młodzi żeglarze pomorskich szkół oraz przedstawiciele gmin.

Jako przedstawiciel naszej szkoły i jednocześnie członek sekcji żeglarskiej Powiatowego Ośrodka Sportu Młodzieżowego w Pucku w regatach wziął udział nasz uczeń Adrian Brzeski. Reprezentując gminę Puck zajął wraz z załogą 3 miejsce, potwierdzając tym samym po raz kolejny swoje wysokie umiejętności żeglarskie. Tym razem w bardziej wymagającej klasie łodzi jaką jest Mariner 19.

Czytaj więcej...

Dnia 14 września klasa 4tm wspomagana przez uczniów z klasy 3tm i 3ti udała się na wycieczkę do gdańskich firm. Grupa pojechała pod opieką p. M. Drożaka i A. Zielińskiego.
Z działu Edukacji Starostwa Puckiego obecnością zaszczyciła nas p. M. Żocholla.

W pierwszym etapie udaliśmy się do Parku Naukowo – Technologicznego w Gdańsku.
Po wykładzie na temat robotyki uczniowie uczestniczyli w zajęciach z doradztwa zawodowego oraz warsztatach z robotem.

Czytaj więcej...

Uczniowie PCKZiU wraz z opiekunami, w dniach 18-22 września uczestniczyli w fantastycznej wycieczce do Krakowa, Wieliczki, Energylandii i Wrocławia. Zobaczyliśmy wiele interesujących miejsc. Panowała miła atmosfera. Zapraszamy do fotorelacji.

Czytaj więcej...

Klasy gastronomiczne PCKZiU w Pucku, tradycyjnie w ostatni weekend września, uczestniczyły w Darach Ziemi. Uczniowie  mieli okazję podchodzić do stanowisk pełnych  ciast, chlebów, nalewek, wędzonych wędlin, miodów, serów długo dojrzewających czy powideł.
Na wszystkich stoiskach praktycznie ze wszystkich regionów Polski można było nie tylko kupić, ale także smakować wyroby. Wybór był okazały.

Czytaj więcej...

Projekt
„PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie”

Dzisiejszy dzień był bardzo bogaty w wydarzenia. Uczestnicy projektu odebrali swoje buty robocze oraz koszulki i plecakoworki projektowe. Następnie napisali test ze znajomości Hiszpanii oraz gastronomii lub logistyki – w zależności od profilu.

Po powrocie sprawdzimy, czy wzbogacili się o nową wiedzę...

Kolejnym punktem dzisiejszego programu było przygotowanie kulturowe. Rozpoczęło się ono od spotkania z naszym gościem, który brał udział w podobnym projekcie 4 lata temu, naszym absolwentem, Arkiem Szumlasem.

Następnie p. Anna Zwierska-Dampc opowiedziała o kulturze Hiszpanii. W ramach prezentacji kulinarnej strony Półwyspu Iberyjskiego uczniowie przygotowali hiszpańskie churros, pysznie się przy tym bawiąc.

Na koniec p. Dorota Pawłowska poprowadziła lekcję podstaw hiszpańskiego.

A dokładnie za tydzień wylądujemy w słonecznej Maladze...

Relacja zdjęciowa: Przygotowanie kulturowe

Przedsięwzięcie „PCKZiU w Pucku kształci zawodowo w Europie
o numerze 2022-1-PL01-KA122-VET-000071330
realizowane na zasadach Programu Erasmus+ w ramach projektu
Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego
finansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego
.

Przyznana kwota dofinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) wynosi 394 165,57 PLN
w podziale: 82,52% środki europejskie, 17,48% środki krajowe.

Wszystkie wrześniowe soboty są zajęte przez przygotowania do wyjazdu. P. Dorota Pawłowska poprowadziła przygotowanie językowe.
Oprócz powtórzenia angielskiego słownictwa gastronomicznego i logistycznego oraz poznania nowych, hiszpańskich słów, uczniowie napisali pre-test z języka angielskiego, aby po przyjeździe sprawdzić, jak poprawiła się ich znajomość tego języka.