7 grudnia w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi odbył się VI Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Hipolit Chef”. W zmaganiach wystartowały szkoły z województwa pomorskiego, w tym uczniowie naszej szkoły Julia Labudda i Oliwier Balcerek z klasy 2c, którym towarzyszył nauczyciel przedmiotów zawodowych Pan Piotr Wesołowski. W tym roku uczniowie mieli za zadanie przygotować danie z fileta z kaczki z dodatkiem świeżej żurawiny i ziemniaka, które stanowiły produkty „niespodziankę”. Ponadto do dyspozycji była spiżarka ufundowana przez firmę Selgros Cash & Carry z Gdańska. Potrawy zostały ocenione przez jury w składzie: Iwona Przybojewska („Event by IV Wedding Planner”), Grzegorz Billot (Wine Taste by Kamecki), Krystian Sosnowski (Hotel Skipper), Jerzy Marszałek (Piątnica), Kamil Pupiec (Unox).

Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali:
I miejsce: Piotr Rozpędowski - Powiatowy Zespół Szkół im. Stanisława Staszica Kłanino
II miejsce: Oliwia Durajewska - Powiatowy Zespół Szkół nr 2 Rumia im. Hipolita Roszczynialskiego
II miejsce: Hanna Szymańska - Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni

Nagrody otrzymane przez uczestników, staże i kursy zostały ufundowane przez restauratorów a nagrody rzeczowe zasponsorowały firmy związane z branżą gastronomiczną. Nasi uczniowie również świetnie poradzili sobie z zadaniem i zaprezentowali swoje dania szanownemu jury.

Serdecznie gratulujemy udziału i życzymy dalszych sukcesów.