W minionym tygodniu przez okres 4 dni uczniowie klasy 3 TŻiUG i 2 TŻiUG kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu/warsztatach kulinarnych z zakresu przygotowywania potraw grill, bbq i wędzenia oraz prowadzenia działalności MOL i RHD. Organizatorem szkolenia była firma CONS-MED. Sp. z o.o., „Akademia Grilla, Bbq, i Wędzenia Smoker” a realizatorem było Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, natomiast finansował to przedsięwzięcie Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego.

Zajęcia teoretyczne i praktyczne prowadzone były przez wysokiej klasy specjalistów w zakresie przygotowywania dań z grilla i barbecue, uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie. Głównymi surowcami wykorzystywanymi podczas warsztatów były polska wieprzowina i wołowina pochodząca z różnych tradycyjnych ras mięsnych. W celu przedstawienia walorów smakowych i kulinarnych, w trakcie zajęć zaprezentowane były różne techniki marynowania oraz obróbki termicznej mało znanych elementów kulinarnych (np.brisket, żebro wołowe, baweta itp.) z zastosowaniem metod grill i barbecue (Bbq). Wykorzystanie nietypowych elementów kulinarnych ma za zadanie zwiększenie konsumpcji mięsa wołowego i wieprzowego ras mięsnych. Dzięki przeprowadzonym zajęciom młodzież wzbogaciła swoje umiejętności kulinarne, poznała „nowe” smaki, które z pewnością wprowadzi do swojego jadłospisu. Wykłady poszerzyły ich wiedzę w zakresie hodowli zwierząt, technologii sporządzania potraw, zagrożeń ze strony żywności i metod ich zapobiegania oraz leczenia. Zwieńczeniem warsztatów było otrzymanie przez uczestników zaświadczeń o ukończeniu kursu/szkolenia grilla i bbq-wędzenia oraz domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD. Dodatkowo 2 uczennice z klasy 2 TŻiUG: Wiktoria Bulczak i Anna Mach przystąpiły do egzaminu i otrzymały Licencję oraz Państwowy Certyfikat potwierdzający zawodowe kwalifikacje rynkowe w zakresie „Przygotowania potraw grill i barbecue wyodrębnionej w zawodzie Kucharz Grill i Barbecue BBQ. Certyfikat honorowany jest przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i wszystkie państwa Unii Europejskiej – serdecznie gratulujemy.

Kariera Z Wiatrem Logo


01 znak podstawowy kolor biale tlo

poznaj polske

polski lad 2


Nauka z Energią V

PGE ej


Szukasz pomocy

bip logo pomn1 grad

ankieta

Erasmus+ PO WER

Erasmus dla logistyków i informatyków

MicrosoftImagine

Szkoły Puck Technikum Informatyczne NetAcad partner logo

75x87 mm Certyfikat LK Szk oła EUIPO 210514 1 1

Partnerzy szkoły

Powiat Pucki. Herb

logo wsb pion

PR

logo Ateneum

logo wsaib

LOGO SANS

Office 365 logo

Ciekawe strony

cke logo