W ostatnim czasie uczniowie naszej szkoły z klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na podstawie umowy podpisanej ze Stowarzyszeniem Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy brali udział w warsztatach kulinarnych, które stanowiły 1 etap związany z uzyskaniem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrawy tj. ŚLEDZIA MANCOWEGO PO KASZUBSKU.

Warsztaty odbywały się w bardzo gościnnych progach Restauracji Nordowi Mol w Celbowie i prowadzone były przez Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego oraz Sekretarza Stowarzyszenia Andrzeja Ławniczaka, tegorocznych brązowych medalistów prestiżowej olimpiady kulinarnej w Sztutgarcie. W skład ŚLEDZIA MANCOWEGO PO KASZUBSKU wchodziły surowce pochodzące od lokalnych wytwórców m.in.: śledź mancowy, jabłko, cebula, kwaśna śmietana. Podczas przygotowywania potrawy Dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej - Mirosław Kuklik opowiadał o sposobie połowu śledzia i recepturze. Warsztaty przebiegły w przyjaznej atmosferze a młodzież zdobyła kolejne umiejętności praktyczne, które z pewnością wykorzysta w życiu zawodowym.

Operacja współfinansowana jest ze środków EFRROW otrzymanych w ramach projektu grantowego pt. Dziedzictwo Kulturowe Kaszub Północnych - promocja i rejestracja lokalnego produktu, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ze środków PLGR.

Kariera Z Wiatrem Logo


01 znak podstawowy kolor biale tlo

poznaj polske

polski lad 2


Nauka z Energią V

PGE ej


Szukasz pomocy

bip logo pomn1 grad

ankieta

Erasmus+ PO WER

Erasmus dla logistyków i informatyków

MicrosoftImagine

Szkoły Puck Technikum Informatyczne NetAcad partner logo

75x87 mm Certyfikat LK Szk oła EUIPO 210514 1 1

Partnerzy szkoły

Powiat Pucki. Herb

logo wsb pion

PR

logo Ateneum

logo wsaib

LOGO SANS

Office 365 logo

Ciekawe strony

cke logo