Grupa młodzieży kształcąca się w zawodach Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz odbyła staż w zakładach gastronomicznych w miejscowościach Rimini i Riccione we Włoszech, w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+.

Przygoda rozpoczęła się od podróży busem na lotnisko w Warszawie, skąd uczniowie wraz z opiekunami wzbili się ponad chmury i odbyli lot do słonecznego kraju, położonego nad malowniczym Adriatykiem.

Po przyjeździe i odpoczynku młodzież odbyła spotkania wraz ze swoimi przełożonymi w zakładach gastronomicznych, podczas których poznała szczegóły odbywania stażu.

Praktyki odbywały się pod czujnym okiem tutorów i przy wsparciu opiekunów pedagogicznych z PCKZiU w Pucku.

W czasie pobytu uczniowie mieli niepowtarzalną okazję pracować na śródziemnomorskich surowcach takich jak np. ośmiornice, kalmary, krewetki, mule, różne gatunki ryb. Ponadto nauczyli się sporządzać typowe potrawy i napoje kuchni włoskiej.

Poza merytorycznymi i praktycznymi aspektami stażu, praktykanci odbyli również interesującą wycieczkę do Wenecji oraz San Marino. Poza tym w czasie wolnym korzystali z lokalnych atrakcji turystycznych. W ich pamięci zapisały się szczególnie: piękna plaża, ciepły Adriatyk, wspaniałe zabytki, pyszne desery i sympatyczni mieszkańcy.

Uczniowie wracając do Polski zabrali na pokład samolotu zdobytą wiedzę, umiejętności praktyczne oraz niezapomniane wspomnienia. Pozostała cicha tęsknota i wiara na powrót.

W październiku wyrusza kolejna grupa uczniów wraz z opiekunami.