Erasmus Plus

W ostatnim czasie uczestnicy staży we Włoszech poprowadzili warsztaty kulinarne dla koleżanek i kolegów z młodszych klas kierunków gastronomicznych.
Celem spotkania było zaprezentowanie przez uczniów umiejętności nabytych podczas praktyk we włoskich restauracjach.
Uczestnicy mobilności wcielili się w rolę włoskich mentorów i wspólnie przygotowywali potrawy, w których wyspecjalizowali się podczas pobytu w Rimini i Riccione.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych gościli w Niepublicznym Przedszkolu im. Jana Brzechwy w Pucku w grupie 6 latków. Celem tej wizyty było upowszechnienie rezultatów projektu pn. „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej”.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

Upowszechnianie rezultatów i promocja projektu „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej” ma różnorodny charakter i trafia do szerokiego grona odbiorców. Projekt promowany jest podczas spotkań z rodzicami klas kończących gimnazja w okolicznych szkołach a nawet znajdujących się poza powiatem. Uczestnicy zebrań poza dużą porcją wiadomości otrzymują ulotki oraz są częstowani deserami kuchni włoskiej, przygotowanymi przez uczestników projektu.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

W minioną środę przy okazji dni otwartych szkoły oraz Targów Pracy i Edukacji odbywających się w Powiatowym Ośrodku Sportu Młodzieżowego w Pucku, upowszechnialiśmy informacje o projekcie pt. „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej” w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków POWER na zasadach Programu Erasmus+ w Powiatowym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

pckziu kuchnia 08

W miniony czwartek w naszej szkole odbyło się spotkanie sieci nauczycieli branży turystyka, sport i rekreacja, którego temat brzmiał: „Staże krajowe i zagraniczne oraz inne pozaszkolne formy realizacji podstawy programowej”. Nawiązując do tematyki spotkania została przygotowana prezentacja oraz poczęstunek w klimacie śródziemnomorskim, wykonany przez uczniów klasy II TŻiUG.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

Podczas tegorocznych dni otwartych naszej szkoły, w klimat Świąt Bożego Narodzenia wplecione zostały włoskie smaki. Powodem tak nietypowego połączenia była chęć podzielenia się z gimnazjalistami wrażeniami z wyjazdów młodzieży na praktyki zagraniczne we Włoszech, w ramach projektu „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej”.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

W październiku 2017r. jako uczniowie klasy gastronomicznej uczestniczyliśmy w dwutygodniowym stażu w Rimini we Włoszech w ramach projektu Erasmus+. Pierwszego dnia zwiedzaliśmy zabytki i  piękne uliczki Rimini wraz z naszym przewodnikiem. Kolejnego dnia każdy udał się do swoich zakładów pracy, aby zapoznać się z kuchnią i zespołem z jakim będzie współpracował oraz tutorem.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

Dzisiaj odbyło się w Gdańsku seminarium firmy organizującej zagraniczne praktyki naszych uczniów w ramach Erasmus Plus - Education and Training Network (ETN). Była to okazja, aby ponownie spotkać osoby, które prowadziły naszych stażystów podczas praktyk we Włoszech oraz poznać te, które będą gościć nas w Hiszpanii. Naszą Szkołę reprezentowali: Pani Dyrektor Mariola Włudzik, Pani Anna Zwierska-Dampc, Pani Ewa Kowalska oraz Pan Mirosław Drożak.

Czytaj więcej...

Erasmus Plus

Z radością informujemy, że kolejna grupa uczniów klas gastronomicznych z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku rozpoczęła staże we włoskich restauracjach w miejscowości Rimini i Riccione. Mobilność młodzieży realizowana jest w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+.

Czytaj więcej...

Grupa młodzieży kształcąca się w zawodach Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz odbyła staż w zakładach gastronomicznych w miejscowościach Rimini i Riccione we Włoszech, w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+.

Czytaj więcej...

Szkoły Puck PCKZiU pocztówka 1

Szkoły Puck PCKZiU pocztówka 1 1

Pragniemy poinformować, że uczniowie klas gastronomicznych doczekali się już dnia wyjazdu na staże w zakładach gastronomicznych w miejscowości Rimini we Włoszech. W minioną niedzielę zgromadzili się przed szkolnym budynkiem. Na ich twarzach widniały szerokie uśmiechy oraz wielka ekscytacja i radość przed upragnionym wyjazdem.

Uczniowie pożegnali się ze swoimi bliskimi, po czym pojechali do Warszawy, by następnie wznieść się ponad chmury, lecąc do przepięknej Bolonii. Po przylocie zostali przywitani przez naszego włoskiego partnera, który zorganizował transfer do Rimini.

Czytaj więcej...

FE Wiedza Edukacja Rozwoj rgb 01

Uczniowie przygotowujący się do wyjazdu na praktyki w zakładach gastronomicznych w Rimini udali się do Ateneum Szkoły Wyższej w Gdańsku. Głównym celem wyjazdu był Wydział Italianistyki.

Program wycieczki dydaktycznej przedstawiał się następująco:

Czytaj więcej...

Wiedza Edukacja Rozwój Pucki Oksford

Projekt „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej” o numerze 2016-1-PL01-KA102-024577  w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+  

PRZYGOTOWANIE PEDAGOGICZNO-KULTUROWO-JĘZYKOWE CZAS ZACZĄĆ

W najbliższym czasie rusza szereg szkoleń przygotowujących uczniów klas gastronomicznych do wyjazdu na staż do Włoch. Nauczyciele PCKZiU w Pucku przeprowadzą 3 rodzaje zajęć m.in. pedagogiczne, językowe i kulturowe. Przygotowanie pedagogiczne przeprowadzone zostanie przez szkolnego doradcę zawodowego i obejmować będzie tematykę związaną z poznaniem pracy metodą projektu, kształceniem w warunkach pozaszkolnych, obowiązkami uczestników stażu oraz radzeniem sobie w sytuacjach nietypowych bądź trudnych. Natomiast podczas zajęć z przygotowania kulturowego, uczniowie dowiedzą się wielu informacji na temat UE i programów edukacyjnych przez nią finansowanych, poznają lepiej kraj i region, w którym będą przebywać a także dowiedzą się czym jest dokument Europass Mobilność. Ostatni rodzaj zajęć będzie dotyczył przygotowania językowego, które również przeprowadzą nauczyciele naszej szkoły.

Czytaj więcej...

Wiedza Edukacja Rozwój Pucki Oksford

W związku działaniami związanymi z projektem „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej”, realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+, uczniowie Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku uczestniczą w szeregu szkoleń, przygotowujących ich do wyjazdu na praktyki do Włoch.

W minionym tygodniu odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu sporządzania potraw kuchni włoskiej, przeprowadzone przez właścicielkę Pizzerii Felicita w Rumi. Warto nadmienić, iż współwłaścicielem jest Włoch - Euro Stroppa.

Czytaj więcej...

Wiedza Edukacja Rozwój Pucki Oksford

Zaktualizowana lista uczestników
projektu o numerze 2016-1-PL01-KA102-024577 
pt.: Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej” ,
współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków europejskiego funduszu społecznego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu
„Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”
.

Czytaj więcej...

Wiedza Edukacja Rozwój Pucki Oksford

Życie rodziców jest księgą, którą czytują dzieci.”
św. Augustyn

Nauczyciel… to przewodnik i lider, sternik łodzi.
Jednakże energia, która tę łódź napędza,
musi pochodzić od uczących się.
T. Mackenzie

W miniony czwartek odbyło się zebranie z rodzicami uczniów uczestniczących w projekcie „Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej”  w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ .

Czytaj więcej...

Erasmus+ PO WER

OGŁOSZENIE WYNIKÓW REKRUTACJI UCZESTNIKÓW 
PROJEKTU ERASMUS+

Projekt o numerze 2016-1-PL01-KA102-024577 
pt.: Kulinarne wariacje na temat kuchni włoskiej” ,
współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków europejskiego funduszu społecznego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu
„Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”
.

Czytaj więcej...

 ankieta1 752x440 658x385

konkurs

Erasmus+ PO WER

Erasmus dla logistyków i informatyków

MicrosoftImagine

librus

Office 365 logo

Szkoły Puck Technikum Informatyczne NetAcad partner logo

bip logo pomn1 grad

Media o nas

media