W minioną środę uczniowie klasy I branżowej szkoły I stopnia kształcący się w zawodzie kucharz na początku swojej przygody kulinarnej mieli okazję odwiedzić dwie restauracje w Pucku. Jak w poprzednich latach, przedstawiciele Restauracji: „Pod Złotym Lwem” i „Beka” w bardzo interesujący sposób opowiadali o funkcjonowaniu zakładu, zasadach zachowania się w restauracji, o pasji do gotowania. Ponadto zaprezentowano uczniom kartę menu, kartę win, pokazano sprzęt kuchenny oraz naczynia do serwowania napojów zimnych i gorących.
Uczniowie zostali również poczęstowani piersią z kurczaka przygotowaną metodą sous-vide, lekko zgrillowaną i poddaną krótkotrwałemu wędzeniu dymem. Podczas takich wizyt cieszy fakt, że w każdym z tych obiektów zatrudnieni są absolwenci naszej szkoły. Wizyty w zakładach gastronomicznych to doskonała forma zajęć, dzięki którym uczniowie mają okazję poznać prawdziwe oblicze gastronomii.